понеділок, 23 травня 2016 р.

Квіти із запахом ... шоколаду

Квіти із запахом ...  шоколадуКожна українська людина з дитинства знає запахи різноманітних квітів. Одні знайомі з ними більше, інші менше. Одним подобається запах чорнобривців, іншим лілій і троянд. Але рідко хто відчував запах квітів, які пахнуть шоколадом. І не дивно, адже незвична квітка із запахом шоколаду родом з Мексики. Хоча на сьогоднішній день ніяких перешкод для вирощування багатьох рослин з теплих країн практично немає. Все залежить від рук людини та уміння доглядати за екзотичними рослинами.
   Що ж це за рослина із запахом шоколадних цукерок, яка отримала мільйони шанувальників? Чи красива ця рослина? Чи має такий же привабливий вигляд, як і запах? Чи можна відчути шоколад, коли попробувати на смак її пелюстки?
   Шоколадна космея - єдина в світі рослина, квіти якої видають характерний легкий аромат ванілі, що нагадує запах шоколадних цукерок. Ареал її поширення: від півдня США до півночі Південної Америки. Це теплолюбна трав'яниста багаторічна рослина заввишки 40 - 60 см і, навіть 1,5 м з квітами діаметром 3 - 4,5 см, забарвлення яких варіюється від темно-червоного до темно-коричневого, хоча часто пишуть, оксамитово-коричневе. Довжина листя від 7 до 15 см. 
   Шоколадна космея дуже любить сонячне світло. А чим вище температура повітря, тим сильніший її аромат. Цвіте з червня по вересень. Садівники радять відразу висаджувати 6 - 8 кущів, щоб в повній мірі насолодитися чарівним запахом. Тільки не потрібно забувати, що шоколадна космея дуже вразлива і погано переносить різкі перепади температури. 
Шоколадна космея, відома людству з античних часів, але вона могла зникнути з Землі назавжди. Історичні джерела повідомляють, що до початку ХХ століття в природі залишився всього один кущ цієї рослини. Її зникнення пов’язують з тим, що приємний аромат квіток приваблював туристів, які із задоволенням масово зривали цілі букети. На щастя, вчені вчасно схаменулися і з 1902 року стали штучно висаджувати його насіння на полях Мексики. Сьогодні шоколадна космея набуває все більшої популярності. Її люблять і садівники, і флористи, і прості люди. Назва походить від грецького слова «kosmeo», що означає «прикраса».
   Розмножується тільки розподілом кореневих бульб. Ось чому квітка така рідкісна. Зате в нашій місцевості ростуть інші космеї, яких в даний час відомо близько 25 різновидів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар